Applicatie Integratie

Onmisbaar voor jouw digitale transformatie

Applicatie-integratie zorgt ervoor dat heel uiteenlopende applicaties toch op een naadloze manier met elkaar samenwerken. Die applicaties gebruiken daarbij data die zich verspreid bevinden over diverse bronnen. In de context van digitale transformatie is applicatie-integratie een absolute must.

Bedrijven hebben dezer dagen de mond vol van digitale transformatie. Ze gaan op zoek naar een manier om via het gebruik van digitale applicaties hun productiviteit te verhogen, een betere dienstverlening te realiseren en kosten te besparen. Data spelen daarbij een cruciale rol. Ze vormen de grondstof waarmee de applicaties werken. Maar die data zijn niet altijd makkelijk te benaderen, laat staan vlot te beheren. Ze bevinden zich verspreid over diverse databronnen en zijn vaak maar moeilijk te ontsluiten.

Applicatie-integratie biedt hierop een antwoord. Applicatie-integratie mogen we daarbij niet verwarren met data-integratie. In de context van data-integratie brengt een bedrijf grote datavolumes samen, bijvoorbeeld in een data lake, als voorbereiding op verdere stappen. Het gaat om het dataluik van een ruimer integratietraject en is een oefening waar typisch het gebruik van ETL-tools op de voorgrond treedt. Applicatie-integratie is van een heel andere orde. Bij applicatie-integratie gaat het om integratie in real time: applicaties praten er met elkaar en wisselen daarbij in real time data uit.

SOA in de cloud

Waarom is dat belangrijk? Wel, tot voor kort kozen bedrijven voor een monolithische aanpak van IT. De integratie van applicaties gebeurde point to point. Het bedrijf integreerde dan pakweg een CRM-applicatie met zijn ERP-omgeving. Die aanpak is vandaag niet langer houdbaar. Er zijn eenvoudigweg te veel applicaties in gebruik en de noden van de business veranderen te snel, wat een onafgebroken nood aan almaar meer point-to-point-integraties zou betekenen.

Service Oriented Architecture - SOA

Ook de oplossing via een Service Oriented Architecture (SOA) biedt daarbij geen soelaas meer. SOA brengt iedere applicatie als een service op één centrale architectuur, met achter de schermen middleware om alles te koppelen.

SOA in de cloud

Waarom is dat belangrijk? Wel, tot voor kort kozen bedrijven voor een monolithische aanpak van IT. De integratie van applicaties gebeurde point to point. Het bedrijf integreerde dan pakweg een CRM-applicatie met zijn ERP-omgeving.

Service Oriented Architecture - SOA

Die aanpak is vandaag niet langer houdbaar. Er zijn eenvoudigweg te veel applicaties in gebruik en de noden van de business veranderen te snel, wat een onafgebroken nood aan almaar meer point-to-point-integraties zou betekenen. Ook de oplossing via een Service Oriented Architecture (SOA) biedt daarbij geen soelaas meer. SOA brengt iedere applicatie als een service op één centrale architectuur, met achter de schermen middleware om alles te koppelen.

Ook de aanpak van SOA is in de praktijk vandaag te traag en te duur. Gelukkig biedt de cloud een goed alternatief. Die maakt het principe van SOA op een veel eenvoudigere manier wel haalbaar. Zo komen we bij de huidige benadering van applicatie-integratie uit. In de cloud is het SOA-concept geëvolueerd naar wat we vandaag kennen als een API-architectuur: applicaties die onder de vorm van Rest-services andere applicaties en databronnen aanspreken via de cloud. Gaan we nog een stap verder, dan komen we bij een event-driven architectuur uit. In dat geval zijn het concrete events die een wisselwerking tussen services in gang zetten.

Oplossing op maat

Hoe je als bedrijf applicatie-integratie aanpakt, hangt af van de specifieke case. Moet de data-uitwisseling effectief in real time gebeuren? Moeten applicaties en data altijd en overal beschikbaar zijn? De antwoorden op dat soort vragen bepalen de keuze voor het platform en de opbouw van de eigenlijke oplossing. Het is in die context dat een onafhankelijke partner als Rkitek een duidelijke meerwaarde biedt: namelijk om de best passende oplossing uit te werken, los van wat de technologieleveranciers naar voren schuiven.

Bij Rkitek focussen we in het kader van applicatie-integratie op drie types diensten.

PaaS-integratie

PaaS-integratie

Hierbij hebben we ervaring met zowel Oracle Integration Cloud als met integratieservices op AWS en Azure. Het laat ons toe onafhankelijk op te treden en op een gestandaardiseerde en veilige manier de integraties te bouwen die onze klanten nodig hebben.

API Gateway Platform

API Gateway Platform

Met dat platform beheren we de API’s waarmee een applicatie een koppeling maakt. Ook hier werken we met oplossingen van Axway, Oracle, Amazon en Microsoft.

Microservices-integratie

Microservices-integratie

Synchroon, asynchroon, event-driven: afhankelijk van de behoeften van de omgeving kiezen we de best passende vorm van integratie voor microservices. Zo brengen we de performance binnen de service mesh naar het hoogst mogelijke niveau.

Binnenkort geven we tijdens een aantal events of webinars meer tekst en uitleg over onze applicatie-integratiediensten. Hou onze website en blog dus zeker in de gaten!

 

Meer weten over applicatie-integratie? Contacteer ons!