Medewerker in de kijker

Andy Mertens

IT was altijd al mijn passie!

Onze collega’s zijn onze kracht. Dankzij hun passie en kennis kunnen wij dagelijks de beste service bieden voor onze klanten. Daarom zijn wij trots op ons team en zetten wij hen graag in de kijker! Vandaag laten we Andy Mertens, Java integratie consultant bij RKITEK, aan het woord.

Andy werd in 2019 deel van het RKITEK-team. Daarvoor werkte hij altijd al als IT’er. “Ik ben eigenlijk scheikundige van opleiding. IT was echter altijd al mijn passie in mijn vrije tijd.”, vertelt Andy. “Toen ik afgestudeerd ben, had ik vrijwel meteen dienstplicht. Tegen dat ik op de markt kwam, was er eigenlijk een overvloed aan scheikundigen op de markt. Daardoor ben ik stilaan beginnen overschakelen naar IT. Als scheikundige was ik al veel bezig met het uitlezen en beheren van toestellen vanuit software tools. Dus de stap naar IT was niet zo groot voor mij.”

Overstap naar consultant

Ondanks dat Andy zijn nieuwe passie gevonden had, verliep het niet altijd van een leien dakje. “Ik ben gaan werken binnen een IT-afdeling, maar ik kreeg nog steeds veel andere taken. Ze merkten bijvoorbeeld dat ik ook goed ben in projectmanagement. Dat lag me echter niet zo nauw aan het hart als IT. Daarom heb ik in 2014 dan echt de overstap gemaakt naar Java ontwikkelaar. 5 jaar later ben ik begonnen bij RKITEK.”, gaat Andy verder.

“De switch naar consultant was wel een grote aanpassing. Voordien zat ik steeds bij hetzelfde bedrijf, in hetzelfde team en werkte ik aan dezelfde projecten. Er worden dan vaak ook dingen gevraagd die je eigenlijk niet graag doet, maar door je loyaliteit ten opzichte van het bedrijf doe je het toch. De flexibiliteit is dan vaak klein.”, verduidelijkt Andy. “Dat is helemaal anders als consultant. Die flexibiliteit krijg je wel en er is veel variatie. Bij RKITEK hebben ze ook veel mogelijkheden en connecties. Er zijn veel klanten, je komt met verschillende teams in contact en er zijn diverse projecten. Wat wel jammer is, is dat je jouw vast team minder ziet doordat je bij klanten werkt. Gelukkig compenseren ze dat bij RKITEK door regelmatig teambuilding activiteiten buiten het werk te organiseren.”

Mogelijkheden om te groeien

“RKITEK is een vrij jong bedrijf. Er is veel potentieel om te groeien en dingen op te pikken. Daarnaast hebben we ook de steun van de Fieldside cluster, de bedrijvencluster waar RKITEK bij hoort. In de cluster zitten verschillende, complementaire teams. Je kan veel van elkaar leren tijdens workshops of kennisdelingssessies.”

Die mogelijkheid om de kennis te verbreden, is erg belangrijk voor Andy. “Ik krijg ook echt de mogelijkheid om trainingen te volgen. Veel bedrijven beloven dat ze opleidingen aanbieden aan hun werknemers, maar slechts weinigen doen dat echt.”, gaat Andy verder. “Bij mijn vorige werkgevers waren ze er ook minder gretig op. Bij RKITEK is het nooit een probleem. Je bent vrij om meerdere trainingen te volgen binnen topics die jou interesseren, zolang het maar meerwaarde biedt voor RKITEK en onze klanten. Als ik graag iets wil bijleren, mag ik het voorstellen aan de coördinator. Dan bekijken we samen of het mij extra kan klaarstomen voor projecten bij klanten.”

Doorgroeien tot expert

Sinds kort werkt Andy op een nieuw project bij BOSA (de Beleid en Ondersteuning tak van de federale overheid). Daar werkt hij mee aan het e-depot project, waar startende ondernemingen zich kunnen registreren. BOSA registreert ze dan bij de Kruispuntbank, de overheid en het staatblad. “Het project zal bestaan uit 2 fasen. In de eerste fase zal ik meewerken aan de bestaande applicatie om nieuwe functionaliteit toe te voegen zodat de e-depot applicatie conform is met nieuwe Europese wetgeving voor ondernemingen. In een tweede fase zal ik meewerken om de bestaande monoliet op te splitsen in springboot gebaseerde microservices zodat deze kunnen draaien op een Openshift Cloud platform. Dit in analogie met de andere projecten van BOSA (bv. e-box).”

Andy kijkt alvast uit naar zijn verdere toekomst bij RKITEK. “Ik werk nu vooral rond softwareontwikkeling in Java, maar ik wil ik ook verder groeien in architectuur en integratie. Het project bij BOSA is voor mij de ideale beginstap om mee te denken in de architectuur terwijl ik de link behoud met ontwikkeling in Java en Springboot. Ik werk graag vanuit kennis en ervaring en ik wil echt uitgroeien tot expert. Gelukkig krijg ik die kans ook bij RKITEK.”

Op zoek naar een job waar je passie alle ruimte krijgt?

Bekijk onze vacatures of contacteer ons.