RKITEK en Edencehealth

RKITEK & edenceHealth slaan de handen in elkaar om gezondheidsdata toegankelijker te maken

edenceHealth levert IT-diensten aan mensen en organisaties die werken met Real World Evidence (RWE). Hun focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen ter ondersteuning van het extraheren van kennis uit real-world klinische gegevens. Het uiteindelijke doel is om het leven van patiënten te verbeteren door zorginstellingen in staat te stellen datagedreven beslissingen te nemen.

Gezondheidsdata is er in alle soorten en maten en wordt op verschillende manieren opgeslagen. Wanneer een organisatie gegevens uit verschillende bronnen wil gebruiken en vergelijken, worden deze gegevens “vertaald” naar een gemeenschappelijk gegevensmodel (CDM). Dit verbetert de reproduceerbaarheid, nauwkeurigheid en gehele kwaliteit van de gegenereerde informatie. Simpel gezegd, CDM’s in de gezondheidszorg stellen onderzoeksinstellingen in staat om “dezelfde taal te spreken”, waardoor ze in staat zijn om samen te werken in het proces van het genereren van informatie (d.w.z. ondersteuning van nieuwe netwerkstudies). Gegevenspartners kunnen bijvoorbeeld gestandaardiseerde protocollen en query’s delen of uitvoeren en geaggregeerde resultaten verzamelen die op dezelfde manier kunnen worden geïnterpreteerd.

Om dit datatransformatieproces te vergemakkelijken, werkt edenceHealth samen met RKITEK om de technische extract-transform-load (ETL) oplossing te helpen implementeren. RKITEK schrijft code in Python die de originele gegevens van de site omzet in de CDM. Met een focus op schone productiecode, gebruiken RKITEK-ontwikkelaars Panda’s, SQLAlchemy en andere pakketten om de verschillende ETL-onderdelen te implementeren.

Dankzij dit proces verlaat gevoelige patiëntdata nooit de site van de klant! Dit biedt wel een extra uitdaging. De hele ETL-code moet geschreven worden op basis van synthetische gegevens die zijn gegenereerd uit een databaseprofiel. Zodra de ETL-code is voltooid, worden docker-containers gebruikt om de ETL rechtstreeks op de klantinfrastructuur te implementeren. Dit zorgt opnieuw voor naleving van de privacy van de patiënt. Kwaliteitstests worden dan een iteratief proces, aangezien er verfijningen worden aangebracht in de ETL-code op basis van technische logboeken die zijn gegenereerd op basis van de klantgegevens. Hoewel het soms tijdrovend en uitdagend is, is het eindresultaat altijd de moeite waard.

“Ik werk graag aan dit project. Het is niet alleen een uitdaging, maar ik vind het ook fijn dat ik een echte impact maak. Ziekenhuizen en gezondheidsorganisaties kunnen data efficiënt gebruiken om geneesmiddelen te vinden of medicijnen te maken. Ik heb het gevoel dat ik mensen echt help!”

– Isaac Claessen, data engineer bij RKITEK

Er werd reeds data van verschillende organisaties geïmplementeerd en er worden er nog veel meer toegevoegd. RKITEK helpt ook met code onderhoud, zodat data zo nauwkeurig mogelijk blijft.

edenceHealth kiest voor RKITEK vanwege hun flexibiliteit en toewijding.

“De samenwerking met RKITEK is heel goed verlopen. Het is geen fulltime project. RKITEK weet dit en is flexibel in wanneer hun consultants voor ons werken. Hun mensen zijn professioneel en toegewijd. Ik beschouw ze echt als een deel van ons team.”

– Lars Halvorsen, managing partner bij edenceHealth.