Randstad Groep

Geslaagde applicatie integratie bij Randstad Groep

Het IT shared service center van Randstad Groep is verantwoordelijk voor de integratie van de software stacks van Randstad en Tempo Team. Daarnaast is er voor een groot deel van hun klanten heel wat maatwerk nodig. Om deze situatie op punt te zetten, koos Randstad ervoor om zich op Oracle te oriënteren. Het Timelink project is hier onderdeel van. Samen met onze collega’s van Contribute zetten we onze tanden erin. Wij spraken met Sven Beterams, IT Manager Applications bij Randstad Groep.  

Timelink

“Timelink was een pittig traject. Het uiteindelijke doel was tweeledig: enerzijds de oude software-stacks vervangen, anderzijds de bestandsformaten voor de prestaties van de uitzendkrachten zoveel mogelijk uniformeren.

Onze grote klanten leverden alle verschillende bestandsformaten aan, wat in meer dan 80 verschillende formaten resulteerde. Hiervan werd slechts een deel automatisch verwerkt. Daarnaast kwam er ook heel wat klantspecifiek programmeerwerk bij kijken. We beheren meer dan 100 custom-made programma’s. In 2009 ontwikkelden we zelf een nieuwe front office. Die werkte helaas nog met het oude AS400-systeem om al die verschillende prestatiebladen te verzamelen.

Met Timelink kunnen we nu het grootste deel hiervan opvangen. Om de bestandstransformaties te optimaliseren maken we gebruik van de Oracle Service Bus (OSB) die we al een paar jaar voor andere zaken gebruikten. De OSB-middleware leent zich immers heel goed voor het beheren van deze transformatielogica.

Het project is intussen helemaal afgerond. Het AS400-systeem is afgekoppeld en bestandstransformaties verwerken we nu uiterst efficiënt. Zo spelen we sneller in op de wensen van onze klanten.

Timelink is opgezet met een moderne architectuur en nieuwe technologie. Je kan snel nieuwe rapportformaten toevoegen en nieuwe features te ontwikkelen, zonder in de code te moeten duiken. Dit is voor business heel aantrekkelijk. Daarnaast is het hele proces nu veel inzichtelijker voor de gebruikers. Waar het vroeger puur een aangelegenheid was voor IT, is het configuratiewerk nu overgedragen aan meer business profielen. Business staat nu zelf in voor een configuratie, naar eigen wens.”

Projectaanpak

Al snel werd duidelijk dat Randstad Groep niet louter op de documentatie kon afgaan. Daarom werd in een tweede fase werd alle programmatuur in AS400 bekeken om de documentatie op punt te kunnen stellen.

Op basis van alle data, die in de eerste twee fases werd vergaard, zochten we een grootste gemene deler. Hoeveel klanten met custom applicaties kunnen ze opvangen met de OSB-functionaliteit? Hoeveel helaas niet? En welke van die klanten kunnen ze overtuigen om in gesprek te gaan?

Uiteindelijk nam de uitrol drie kwartalen in beslag, met één major release per kwartaal. Eerst kwamen de eenvoudigste, maar niet per sé de kleinste klanten aan bod. Daarna de meer uitzonderlijke en complexe situaties. 

Uiteindelijk werd AS400 uitgezet en het configuratiewerk overgedragen vanuit IT aan meer business profielen.

“Als we een bepaalde expertise of technisch profiel zoeken, weten we meteen bij wie we moeten zijn.” – Randstad Groep

Partners – Contribute

Al die tijd werkte Randstad Groep samen met RKITEK en haar consultants. Een van hen, specialist in OSB en expert in integratie met externe partijen, loopt al geruime tijd rond bij Randstad Groep. Als ze dus een bepaalde expertise of technisch profiel zoeken, weten zij meteen de juiste persoon te vinden. Daarnaast kunnen ze altijd terugvallen op de collega’s van RKITEK, wat ook voor hun klanten een extra meerwaarde is.

Door het opgebouwde vertrouwen was het voor Randstad Groep niet meer dan logisch om bij RKITEK aan te kloppen voor vinden van een efficiënte oplossing.